Mlin na Muri

Zvuk rijeke koja teče pomiješan s okretanjem kotača stvara melodiju koju je gotovo pa nemoguće danas očuditi. Nakon zvuka primijetit ćete drvo jer ono je posvuda. Vanjski, unutarnji kotač, skele, stepenice, boksevi, vrata, sve je od drveta.

6 km udaljena atrakcija koja mami uzdahe posjetitelja

Nestankom mlinova ugasili su se i tradicijski obrti vezani uz gradnju i održavanje navedenih objekata – izrada drvenih pogonskih i prijenosnih elemenata mlinskog mehanizma, izrada krovova od drvene šindre, rezbarenje ukrasnih elemenata na zabatima, izrada drvenih mlinarskih alata i drugo. Na najsjevernijoj točki Republike Hrvatske, kraj malog naselja Žabnik, rijeka Mura okreće impresivno kolo drvenog riječnog mlina, jedinog plovećeg riječnog mlina u Hrvatskoj.
Žubor vode i škripa kamenog žrvnja vraćaju posjetitelje u davnu 1902. godinu kada je prvi put samljeveno brašno na tom plutajućem „starcu“.
Mlinarenje na Muri bilo je izrazito razvijeno početkom 20. stoljeća (tada je, na samo četrdesetak kilometara bilo smješteno čak 90 mlinova) iako prvi podaci o mlinovima na ovom području sežu u daleku prošlost. Radi se o antičkim izvorima starim preko 2000. godina… Nažalost, kotač vremena pregazio je ovaj jedinstveni arhitektonski oblik i stari zanat pa je sredinom osamdesetih godina zapečaćena sudbina i posljednjem riječnom mlinu koji se nalazio upravo u Žabniku.

Mlinovi uz Muru su u najstarijim vremenima bili namješteni na deblima, zvanim “kompi”, koje su povezivale dvije grede. Komp je bilo kopano hrastovo deblo, dugačko i preko 12 metara i široko do 2 metra. Obod debla su omekšali vatrom, da bi u njega usjekli korito, kuda su učvrstili vratilo, široki krug iz četiriju vijenaca, na koji su pričvrstili lopatice. Tek na kraju 19. stoljeća slikovni zapisi otkrivaju nadogradnju srednjevjekovne tesarske tehnike s tesanim daskama, koje su oblikovale lađe, čune, koji su nosili pogonsku napravu na Muri.
Izgradnjom mlina samo nekoliko metara od mjesta gdje je original godinama vrijedno radio svoj posao, međimurski su majstori uspjeli vratiti u Žabnik atmosferu iz vremena kada su Murom vladali mlinovi.

Moderna interaktivna etnografska zbirka

6 km udaljenost

Moderna interaktivna etnografska zbirka Jen den v živleju mlinara Franca Žalara.

Etnografska zbirka nalazi se na gornjem katu Mlinarske hiže i prikazana je kroz interaktivni postav. Ona priča priču o starom zanatu mlinarenju, o životu mlinara, ali i o životu uz rijeku Muru. U bogato mursko mlinarsko područje uvest će vas 3D film koji prikazuje s kakvim se razmišljanjima i događajima susretao jedan mlinar budeći se još za mraka kako bi na vrijeme obavio svoje dužnosti.

Mlinarska kuća u Žabniku

6 km udaljenost

Centar za posjetitelje, koji se nalazi u sklopu Mlinarskog grunta.
Riječ je o zdanju u koje je do sada uloženo između 800 i 900 tisuća kuna, priskrbljenih od Ministarstva turizma, Međimurske županije i Hrvatske turističke zajednice, te manjim dijelom iz općinskog proračuna.

Centar za posjetitelje je opremljen najmodernijom info-tehnikom, te izlošcima vezanim uz mlinarstvo na rijeci Muri, a otvoren je za građane, turiste, učenike, studente i sve druge koji će dolaziti u obilazak Mlinarovog grunta.

Na potonjem se za sada inače nalaze Mlin na Muri, skela na Muri, Ljubavni labirint, najsjevernija točka Hrvatske, Ribički dom i druge turističke atrakcije koje povezuje Mlinarski put.

“Labirint energije” i “labirint ljubavi”, spiralne stazice ograđene “murskim” kamenom, svima onima koji njima prođu navodno vraćaju izgubljenu energiju i jačaju psihu.

Minarska kuća može primiti do 35 osoba i otvorena je petkom, subotom i nedjeljom od 10h do 18h. Nudi široku ponudu pića, tamo možete kušati razne međimurske kulinarske specijalitete (meso s tiblice) te se možete zasladiti uz desert (međimurska gibanica, kolač, sladoled).

Farma Jelena

3 km udaljenost

Restoran lovačka kuča Perhoč se nalazi u brežuljcima iznad toplica Sveti Martin.

Lovačka kuća u svojoj ponudi ima domaće proizvode od divljači. Na meniju uvijek možete pronači svježe kuhani gulaš, odrezak od jelena u umaku od brusnice, razne plate ...

  • jela od divljači (gulaš, odresci, narezak)
  • domaća vina i rakije
  • domaći prirodni sokovi
  • domaći proizvodi od divljači
  • veliko dječje igralište
  • velika terasa sa pogledom na jelene

Terasa sa prekrasnim pogledom na farmu jelena može primiti do 50 ljudi, dok u lovačkoj kući može sjesti i uživati u delicijama od divljači 70 osoba.

U ponudi "Lovačka kuća Perhoč" ima i vrsna vina međimurskih vinara.

REZERVIRAJ SMJEŠTAJ